Artiklar & Inspiration

Mer dagsljus och gränslös utsikt med panoramafönster

Artikel, Fönster

Intresse för panoramafönster och fönsterväggar finns både hos de som ska bygga nya hus och de som ska renovera äldre. De stora rutorna ger rummen mer ljus och skapar en känsla av rymd. Stora panoramafönster och fönsterväggar ger dig gränslös utsikt.

I vissa fall kan du få till en enda stor fönsterruta, men det är en lite krångligare process. Flera fördelar finns med att blanda flera öppningsbara och fasta fönster med smala karmar på en fönstervägg istället. Läs vidare, så ger vi dig tips på hur du får in mer dagsljus och gränslös utsikt med panoramafönster.

Stort panoramafönster med utsikt över vyerna

Spa med stort panoramafönster som ger utsikt över vidderna

Läs även: Rymd, ljus och närhet till naturen – här maximeras allt som gör livet härligt

Utmaningarna med panoramafönster

Att sätta upp ett stort stycke fönsterruta är inte helt lätt, men de flesta utmaningar går att lösa. En faktor är att glas är ett mycket tungt material. I vissa fall måste du använda kran för att hantera panoramafönster som kommer i ett stycke. Bara för hanteringens skull kan du behöva dela upp fönsterväggen.

En annan utmaning, som går att lösa, är att fönster inte är bärande. Så för att bygga en vägg med fönster bör du sätta in en bärande balk om det inte redan finns en på plats. Det är bra att ta in proffs för att se till att det här sker på rätt sätt.

Stort parti med fasta fönster blir en fönstervägg med panoramakänsla

Stort fönsterparti från Svenska Fönster

Sist men inte minst värmeisolering. Fönster är fortfarande den sämst isolerade delen av en byggnads ”skal”, men med modern konstruktion blir det möjligt att ha panoramafönster utan att frysa i rummet. Tyvärr kan den goda isoleringen bli ett problem under sommaren, då fönsterväggar i sydlig riktning förvandlar hemmet till ett växthus. Som tur är går det att komma runt problemet genom smarta val när du köper dina panoramafönster.

Så väljer du panoramafönster och får en fönstervägg att trivas med

Du får mer dagsljus och gränslös utsikt med panoramafönster, men det kan även blir väldigt varmt i rummet av det stora ljusinsläppet. Du kan lösa problemet med sommarvärme på ett par sätt. Enklast är naturligtvis att sätta panoramafönstret på en vägg som inte är i söderriktning. På så sätt får det inte lika mycket sol.

Om du ändå landar i att söderläge är rätt för dig kan glas med solskydd vara svaret. Med det får du nästan lika mycket ljusinsläpp som med vanligt glas, men mycket mindre värme från solen tränger genom rutan.

Stora fasta panoramafönster med solskyddsglas från serien Optimal ger här en fönstervägg med gränslös utsikt.

Stora fasta fönster med solskyddsglas ger dig en fönstervägg med gränslös utsikt

Läs även: Stora fönster

Du kan även dela upp fönsterväggen i flera fönster, varav i alla fall några kan öppnas. På så sätt blir det lättare att vädra. Att dela upp panoramafönster i flera mindre med smala karmar bidrar även till enklare montering.

Fönstervägg med flera fasta aluminiumbeklädda fönster ger en känsla av panorama

Fönstervägg med fasta fönster från Svenska Fönster

Apropå monteringen, här gäller det att ha koll på vad som händer ”bakom fasaden”. Till exempel hur elen är dragen och vad gäller bärighet. Anlita en fackman för att kika på väggen och hjälpa dig att lägga upp en plan.

Ha även säkerhet i åtanke. Ett personsäkert fönster kan någon springa in i utan att få skärskador, eftersom det är härdat eller laminerat. Beroende på hur stora fönstren är och var de placeras kan det finnas krav på det. Håll utkik efter säkerhetsglas.

Sist men inte minst bör det nämnas att full utsikt också ger full insyn. Det kan vara bra att ha i åtanke när du väljer vilken vägg som du ska sätta panoramafönstret på. Finns till exempel en gångväg, gata eller grannens trädgård åt det hållet?

Stora panoramafönster med full utsikt ger också full insyn

Stora fönster med full utsikt ger också full insyn

Undrar du hur en fönstervägg med flera fönster skulle se ut?

Här kan du läsa en rapport från Folkhälsomyndigheten – en kunskapssammanställning med fokus på Dagsljusets betydelse i inomhusmiljö.