Kontakt
Publicerad 22 mars, 2019

Niklas ”fönsterexperten” tipsar:

Precis som att vi inte tejpar för ventilationen i bilen, sätter man inte fönster i liv med fasadens utsida.
Fallgroparna är många, men hjälpen är nära för dig som ska köpa fönster.
Niklas Hanning, utbildningsansvarig på Traryd Fönster, ger sina personliga tips på hur du får dina fönster att se mer än bra ut.

Baserat på sina mångåriga erfarenheter om allt som kretsar kring fönster delar Traryd Fönsters fönsterexpert med sig av några omistliga och tänkvärda kom-ihåg:

Klart solskyddsglas
– Vid köptillfället ska man ta sig en funderare kring vilka rum man upplever att man har det onödigt varmt i. Något många missar är det klara solskyddsglaset, som är ungefär 5 procent mörkare än ett standardglas och tar bort den värme som vi inte kan se. Hälften av värmen kommer av ljuset, resten från infraröd strålning.  Och det här glaset tar bort nästan all infraröd strålning, vilket gör att rummet blir mycket svalare.  Det är ju betydligt billigare att värma än att kyla luft. Det klara solskyddsglaset är också lite tjockare än vanligt fönsterglas, vilket gör fönstret mycket ”tystare”. Jag brukar kalla det för ett komfortpaket: Med klart solskyddsglas blir inomhusmiljön både svalare och tystare.
Läs även: Att beställa fönster

Niklas Hanning är utbildningsansvarig med mångårig erfarenhet hos Traryd Fönster.

Persienner och plisséer
– Det är viktigt att välja skräddarsydda produkter till våra fönster. Visst kan man komplettera med en enkel rullgardin, men när det gäller solskydd som monteras på insidan ska det alltid placeras så nära glaset det bara går – allt för att få högsta möjliga komfort och kvalitet. Både sol och värme ska hindras så tidigt som möjligt. Det är värmen på insidan av rummet som ska värma fönstret. Ju längre in du sätter en rullgardin som ska skydda fönstret, desto större risk för både in- och utvändig kondens, vilket gör att fönstret i förlängningen kan fara illa. Välj alltså en produkt som ligger så nära glaset det bara går.
Läs om våra plisséer och persienner

Undvik kalla fönster
– 2011 tog vi fram vi ett lite ”enklare” glas som minimerar risken för utvändig kondens. Men placeringen i vägg är viktig. Fönstret ska placeras i den varma delen av väggen för att slippa kondens. Den delen hittar man bakom den yttre vindtätningen, cirka 5-10 centimeter in i väggen. Många vill sätta fönster i liv med fasadens utsida, men den delen är luftad och flyttar man ut fönstret dit blir det lika kallt runt fönstret som det är på utsidan. Man får alltså ett onormalt kallt fönster, utvändig kondens och i värsta fall isbildning på vintern. Det är lite som att tejpa för ventilationen till framrutan på bilen.

Välj rätt fönsterdörr
– Tänk på skillnaden mellan helglasad fönsterdörr och dörr med fyllning/bröstning. Helglasat ger förstås ett betydligt större ljusinsläpp, vilket skapare ett öppnare och trevligare rum. Väljer du en fönsterdörr med fyllning bör den matchas i linje med fönstret bredvid. Var noga med att läsa monteringsanvisningen. Vi får många frågor och telefonsamtal om fönsterdörrar, varav säkert 90 procent är just monteringsrelaterade.
Läs om våra populäraste fönsterdörrar

Till sist: Missa inte att beställa i tid
– Ha god framförhållning. Tänk på att en normal leveranstid på fönster, som tillverkas på millimetermått, är 5 veckor. Gå in på fönsterväljaren på trarydfonster.se, där kan du se exakt vilka val man kan göra. Beställ gärna med cirka 5 millimeters marginal. Bäst är förstås om man låter en hantverkare åka ut och mäta, så de ser exakt hur stort fönstret är. Har du bråttom och tur kan någon av de över 500 modeller, storlekar och färger som vi har på lager passa ditt hus. Då får du en mycket kortare leveranstid. Men tveka inte på att låta oss göra ett specialmått, och design ,på fönstret om det behövs – du tjänar ändå på monteringstiden.
Hitta din återförsäljare av Traryd Fönster här


Traryd Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även SP Fönster.
Svanen logotyp