Kontakt
Publicerad 14 januari, 2021

Solskyddsglas – få solljuset men slipp värmen

Många som bygger nytt eller bygger om väljer stora fönster. De vida glasytorna ger en känsla av utomhus inomhus, en sömlös boendemiljö där du kommer lite närmare naturen. Men när solen ligger på och rummet börjar kännas mer som en bastu, då är det inte lika roligt. Därför är solskyddsglas ett bra alternativ för stora fönster i sydliga lägen. Med solskydd till fönster behöver du inte dra för gardiner eller persienner och får chansen att njuta av utsikten som du vill. Dessutom sparar du energi och minskar på så sätt din miljöpåverkan och elräkning.

Läs även: Mer dagsljus och gränslös utsikt med panoramafönster

Stora Traryd Optimal med solskyddsglas

Traditionellt solskydd för fönster

Det finns olika sätt att få till en behaglig temperatur när solen ligger på. Persienner, gardiner, rullgardin och andra textilier är vanliga alternativ som solskydd för fönster. Problemet med ”dra-för-metoden” är att du inte får något ljusinsläpp, det som var hela poängen med dina stora maffiga fönster.

Traryd Optimal med solskyddsglas

När det är fint väder ute är det tråkigt att dra för och sitta i ett mörkt rum med lamporna som enda ljuskälla. I Skandinavien där det ofta är mörkt vill vi ju gärna ta tillvara på dagsljus och solsken när tillfälle ges. Att istället använda el är varken kul eller miljövänligt.

Läs även: Håll dig frisk med mycket ljus

Dessutom gäller det att du hinner dra för gardiner och persienner innan solen får en chans att värma upp rummet. Om du låter morgonsolens strålar värma lite för länge hinner bastukänslan infinna sig. Det smidigaste blir att ha fördraget hela tiden, men då känns det som att du bor i en grotta.

Fönster med solskyddsglas – solljus utan solvärme

Har du stora maffiga fönster som du inte vill dölja? Då är solskyddsglas ett bra alternativ för dig. Fönster med den här sortens solskydd släpper igenom nästan lika mycket ljus som vanliga, men håller samtidigt två tredjedelar av solens värme ute. På så sätt får du ha kvar din fina utsikt och en härligt sval inomhusmiljö. Det är ett perfekt alternativ som solskydd för inglasad balkong, altan och i rum där fönstren är i söderläge.

Det finns en seglivad uppfattning om att fönster med solskyddglas är lite tonade, ungefär som solglasögon. Men idag finns glas med solskydd som ser ut nästan helt som vanliga rutor. Bläddra i vår katalog för att hämta inspiration!

 

Traryd Optimal med solskyddsglas

Traryd Optimal med solskyddsglas

 


Traryd Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även SP Fönster.
Svanen logotyp